Kérdezzen!


Ha van Önnek kérdése, írjon nekünk az  info@leszokasambulancia.hu e-mail címünkre, mi válaszolunk.

Leggyakrabban előforduló kérdések válaszait itt olvashatja.

A dohányzázók 68%-a szeretne szeretne leszokni a dohányzásról, de 100-ból mindössze 3-nak sikerül saját akaraterejéből.

Milyen előnyökkel jár a dohányzás abbahagyása?
A dohányzás abbahgyása után a vérnyomás a normális értékre csökken, a szapora szívműködés lassul, illetve a kéz és láb hőmérséklete emelkedik.
8 óra múlva a vér nikotin és szén-monoxid szintje megfeleződik, a vér oxigén tartalma a normális szintre emelkedik.
24 óra múlva a szén-monoxid kiürül a szervezetéből.
48 óra múlva a nikotin is teljesen kiürül a szervezetéből, az íz és szagérzékelés jelentősen javul.
72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, hörgőgörcs oldódik, a légutak kitágulnak.
2 és 12 hét között javul a szív teljesítőképessége, a vérkeringés, a tüdőműködés, teljesítőképesség javul.
3 és 9 hónap között a köhögés, váladékürítés, fáradékonyság mérséklődik, orrmelléküregek tisztulnak, a tüdő öntisztulása javul, így csökken a légutak fertőzésének veszélye, illetve a közérzet és teljesítőképesség tovább javul.

Miért olyan nehéz a dohányzás leszokás? Ennek több oka lehet:
1. A „problémák” kezelése. Sokszor gyújt rá egy cigire, mikor problémája van?….és a problémák újra és újra visszatérnek?….és rágyújtás közben ezt gondolja…Nem lehet igaz, hogy már megint ez történik velem! Szeretne leszokni a dohányzásról, de úgy érzi a problémái nem „engedik”.
2. Sok régi szokást kéne feladni a leszokásért. Problémáink és a rossz szokásaink többsége nem egyik napról a másikra alakultak ki, így aztán nem is érdemes arra számítani, hogy azok majd azonnal eltűnnek.
3. Nincs leszokás, változás nélkül, nincs változás félelem és veszteség érzés nélkül. Minden változás maga után von valamilyen veszteséget is. Ezektől a változtatásoktól pedig félünk, még akkor is, ha a dohányzással ártunk magunknak. Ahogy az elnyűtt cipő, úgy a régi szokásaink is kényelmesek és megszokottak számunkra.
4. A jó szokások kialakításához idő kell.
5. Szabadság a leszokást akadályozó hiedelmektől. Az igazság felszabadít, de ezt megelőzően gyakran nyomorultul érezzük magunkat.
6. Ne fogadja el, hogy nem tud leszokni a dohányzásról. Tudat alatt valójában azon aggódik, hogy a dohányzás leszokással „támasz nélkül” marad, és az ettől való félelem lassítja abban, hogy elkezdje a leszokást.
Egyetlen módon lehet a dohányzásról leszokni, ha csinálja. Az pedig időbe telik. Nincs azonnal kialakítható, „instant leszokás”. Naponta kell gyakorolni a nemdohányzást.
Elköteleződés a leszokás mellett – Nemdohányzó viselkedés kialakítása, gyakorlása – Leszokást akadályozó hiedelmektől való szabadulás


Miért dohányzom "még most is"?

Ma már tudjuk, hogy a dohányzás szenvedélybetegség.
A dohányos ember a leszokási kudarcát jellemhibaként éli meg.
Vereséget jelent számára, ha segítséget kell kérnie a leszokáshoz, ezzel ugyanis nyilvánvalóvá válik számára, hogy szenvedélybeteg.
Ha a dohányos elfogadja, hogy szenvedélybeteg, ha felismeri, hogy változtatnia kell a korábbi szokásain, életmódján, akkor  lesz esélye a gyógyulásra.
A legtöbb betegség egy "vészjelzés". A szenvedélybetegségben a test és a lélek kiállt segítségért, hogy a szervezetét tovább már ne "zsákmányolja ki".  Ha ezt figyelmeztető jelként értelmezi, hogy szenvedélybeteg, lát esélyt arra, hogy változtasson az életmódján, mert az jobb lesz, mint ami eddig volt, akkor ebben az értelemben a betegsége egy esély, hogy életének egészségesebb és teljesebb irányt adjon.

Mit jelent az, hogy függő vagyok?
A modern függőségi elméletek szerint a szenvedélybetegség egy krónikus folyamat, melyet droghatás, vagy megvonási tünet, környezeti (külső) és szubjektív (belső) ingerek sokasága kísér. 
A dohányosok testileg és lelkileg is függővé válnak a cigarettától.
Időről időre ellenállhatatlan vágyat éreznek a cigaretta után, és egyre nagyobb jelentőséget kap az életükben a dohányzás.
A dohányzókkal a környezet elfogadóbb, ami elaltatja a lelkiismeretfurdalásukat.
A WHO a dohányzást már 1974-ben drogfüggő kórképnek nyilvánította.

Miért káros a dohányzás?
A cigarettafüstben 4000 kémiai anyag található, ebből 400 bizonyítottan egészségkárosító hatású, a biztosan rákkeltő anyagok száma kb.40. A cigaretta 700-1050 Celsius fokon, láng nélkül izzík, cigarettánként kb. 2 l füst keletkezik. A dohányzó a füstnek kb. az 1/3-át beszívja, ez a főfüst. A füstszűrő ennek kb. harmadát megszűri. A mellékfüst vagy külső füst a szívási szünetekben keletkezik, mely a cigaretta egész füstmennyiségének a 2/3-a. Ilyenkor az égés alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe, tökéletlenebb az égés, ezért a rákkeltő anyagtartalma nagyobb, mint a fősfüstté.
A nikotin erős méreg, felnőtteknél 60 mg a halálos dózis.Egy cigaretta elszívása után 0,5-2,5 mg nikotin jut a szervezetbe, ebből 80-90% a véráramba is bejut, passzív dohányzás füstjéből 60-80%. A cigarettafüstben lévő fő károsító komponensek a nikotin, a kátrány és a CO.
Az erős dohányos naponta akár a halálos méreg többszörösét juttathatja a szervezetébe.
A dohányzáshoz még nem szokott szervezetben az első cigaretta is már heveny mérgezést okoz.
A túladagolás tünetei: hányinger, hányás, verejtékezés, hasi fájdalom, hasmenés, fejfájás, szédülés, súlyos esetben légzésbénulás is beállhat. 
Dohányzóknál egy elszívott cigaretta után már 30-120 perc után jelentkezhetnek a megvonási tünetek, amelyek hangulati nyomottság, alvászavar, ingerlékenység, frusztráció, düh, szorongás, koncentrációs zavar, nyugtalanság, csökkent szívfrekvencia, étvágyfokozódás lehetnek.
Az egészségügyi világszervezet (WHO) statisztikái szerint a dohányzás okozta éves halálozás magasabb, mint a drog, az alakohol, a fertöző betegségek és a balesetek okozta halálozás együtt.

Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról?

A dohányosok egyszerre szeretik és gyűlölik a cigarettát.
A dohányosokat a cigaretta serkenteni és megnyugtatni is képes.
A dohányzás teljesen normális szokássá alakul, ami beidegződik, ami kapcsolódik valamilyen cselekvéshez, az érzelemhez, bármi egyébhez, amin csak ritkán szoktunk változtatni. 
Ha változtat, annak három fő oka lehet. 1. Elege lesz a dohányzásból. 2. A változtatástól olyan jó eredményt remél, amit másként biztosan nem érhetne el. 3. Kényszerítve van a változtatásra.

Ha leszokom a dohányzásról nagyon el fogok hízni?
Leszokáskor a dohányzás miatt felgyorsult anyagcsere folyamat lecsökken, az emésztés lassul, fokozott éhség érzet, székrekedés jelentkezhet. Idővel ezek a tünetek rendeződnek.
Dohányzás abbahagyásakor 0-4 kg hízás előfordulhat.
Aki ennél többet hízik, azoknál megfigyelhető a fokozott szénhidrát bevitel, a nassolás.

Van-e valamilyen segítség a megvonási tünetekre?
Minden dohányos naponta többször átéli a megvonási tüneteket, amit eddig úgy enyhített, hogy rágyújtott.
A programunk során lehetősége lesz orvosi konzultáció keretében kiválasztani az Önnek legideálisabb segédeszközt a megvonási tüneteire.

Hogyan lesz elég akaraterőm?
Az akaraterő ugyanúgy elfárad, mint például az izom.
A sikeres leszokáshoz elsősorban nem akaraterő kell, hanem tudatosság, kitartás és motiváció.
Aki hisz a céljában, annak menni fog a leszokás. 
Ha sikerül elérnie a kitűzött céltját, az erősíteni fogja az önbizalmát, és így válik egyre kitartóbbá.

Mi fog segítni a dohányzásról leszokásban?
A dohányzásról leszokó más gondokkal küzd a leszokása elején, a leszokása alatt és a nemdohányzás megtartásakor.
Kísértést, hogy rágyújtson, az egész folyamat során érezhet.
Az önuralma fogja vissza  a dohányzás utáni sóvárgását, tartja markában az ösztönös indulatait, érzéseit.
Az önfegyelem fejlesztésével, gyakorlásával, a szokásos cselekvéseinek megváltoztatásával éri majd el, hogy a dohányzásról leszokása az irányítása alatt maradjon.
A leszokásba vetett hite fog erőt adni a nehéz pillanatokban.
A megvonási tüneteire pedig kérhet gyógyszeres segítséget programunk orvosától.

Mi segíthet még a leszokásban?
A dohányzással együtt jár az önbecsapás, önámítás. Amikor rágyújt, elhiteti magával, azt gondolja magában, hogy ha most nem okoz panaszt a dohányzás, akkor nem is fog. Azt gondolja, hogy most egészséges, és egy-két cigi még nem nagy ügy.
Addig azonban nem fog tudni leszokni a dohányzásról, amíg nem ismeri be, hogy ez Önnek probléma.
Miért gyújt rá a következő cigire, ha tudja, hogy káros?
Elhisz egy hazugságot, hogy miért van szüksége a dohányzásra.
Ha valóban le akar szokni a dohányzásról, akkor időt kell szánnia a leszokásra. Változtatnia kell a szokásain, változtatni kell a dohányzásról való gondolkodásmódján, hogy megváltozzonak a dohányzáshoz kapcsolódó érzelmei is. Ha sikerül ezen a folyamaton végigmennie, akkor lesz tartós eredmény, változás az életében.

Hogy fogom kibírni dohányzás nélkül a stresszes helyzeteimet?
A dohányzókban keletkező feszültség egyik oka a két rágyújtás között megjelenő megvonási tünet.
Másik ok, a bizonytalansága annak, hogy mikor lesz lehetősége újra rágyújtani.
Harmadik maga a stresszes helyzet.
Ha leszokik a dohányzásról, az első két ok kiesik, marad a stresszes helyzet.
Stersszes helyzetben azt éljük meg testileg, hogy befeszül minden izmunk. A feszültség oldására egy lehetséges megoldás, ha kimozdulunk abból a helyzetből, mély levegőket veszünk és hosszan kifújjuk magunkból a feszültséget.

Miért szoktam vissza?
Amikor egy ideje már nem dohányzik, és egyre kevesebbet gondol arra, hogy jó lenne rágyújtani, akkor történik "valami" az életében. 
Ilyen helyzetek lehetnek, vágy a közös dohányázásra barátokkal, kollégákkal, kísérlet, hogy erősebb-e már a ciginél, unatkozik, lazítani akar, menekül egy kellemetlen helyzetből, stb.
Bármennyire is nehéz szembenézni a problémáinkkal, a dohányzás következményei mindig rosszabbak lesznek, mint a probléma, amit dohányzással akar megoldani.
Igazi megoldás az lesz, ha rágyújtás helyett, a problémával foglalkozik. 

Ki jelentkezhet a leszokás programra?
Mindenki, aki el tudja képzelni, hogy abbahagyja a dohányzást. 


Mi szükséges a jelentkezéshez?
Elhatározás.
Az ország bármely pontjáról jelentkezhet programunkra. Nem csak zuglói lakosok jelentkezését várjuk!
Beutalót nem kérünk!
NEAK finanszírozza az egészségügyi szakellátást, ezért az Ön számára ingyenes!

Három kérdés a leszokási motivációjával kapcsolatosan
1. Hajlandó vagyok-e beismerni, hogy a dohányzás nem tesz boldogabbá?

2. Bízom-e abban, hogy a dohányzásról leszokással az életem jó irányába megy?
3. Hajlandó vagyok-e dolgozni leszokásért?

Ha további információra lenne szüksége írjon az info@leszokasambulancia.hu e-mail címünkre!