Hogyan segítünk?


A dohányzásról leszokás támogatás rendelés célja, hogy a páciens megvonási tüneteit enyhítsük, a felmerülő egészségügyi problémáit kezeljük, és abban támogassuk, hogy a dohányzó működési mintáját, egy új "nem dohányzó működésre" cserélje.


Kapcsolatfelvétel
szakasza
Programunkra jelentkezők számára tájékoztatót tartunk:
- a dohányzásról való leszokási folyamat lépéseiről,
- a leszokással kapcsolatosan várható nehézségekről,
- a nem dohányzás nyereségeiről,
- a megvonási tünetekre használt klinikailag bizonyított, ellenőrzött hatású segédeszközökről.
A tájékoztató után egyéni beszélgetésre visszahívjuk pácienseinket, amikor megismerjük dohányzási szokásaikat és orvosi segítséggel személyre szabott segédeszköz kiválasztására is sor kerül.

"STOP nap"
szakasza
A
támogató csoportban azok vehetnek részt, akik eljutottak a leszokás cselekvési szakaszába, és sikeresen elnyomták az utolsó szál cigarettájukat.
Ebben a szakaszban a támogatás része az orvosi jelenlét és a szakember által vezetett támogató csoport. A csoportban a segítői csapat tagjai arra törekszenek, hogy támogató, elfogadó, megerősítő légkört teremtsenek, amelyben a résztvevők megtalálhatják a saját megoldásaikat  a nemdohányzó új szokások kialakításához.

Leszokás szakasza
Ebben a szakaszban a „nem dohányzás” megszilárdítása a cél.
Csoportos támogatásunkat úgy terveztük, hogy a leszokás legkritikusabb szakaszában, a cigaretta elnyomása utáni 3 hónapban, előre megtervezett időpontokban  találkozunk.

Utógondozás szakasza
Ebben a szakaszban a résztvevők már megtanultak „nem dohányzóként” élni.
A támogató csoportos találkozások befejeződnek, az aktív segítői munka lezárul.
Ebben a szakaszban egyéni igények alapján van mód kapcsolattartásra.